Készülnek az önállóbb életre a Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona lakói

A „Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona kiváltása" elnevezésű, projekt keretében 150 fogyatékkal élő lakó összesen 15 családi házba fog költözni Bélapátfalván és a környező településeken. Az egymilliárd forintból megvalósuló beruházásnak köszönhetően egy új, korszerű szolgáltatási rendszer jön létre az állami fenntartású szociális intézményben.

A 13 megvásárolt ingatlan átépítését és 2 új ingatlan építését követően az ellátottak a jövőben a szükségletükhöz igazodó segítő támogatások igénybevételével élhetik mindennapjaikat, beilleszkedve a települések, a helyi társadalom életébe. 

A program fontos része a felkészítés az új ellátási formára. A képzések keretében a fogyatékossággal élő lakók önismereti, életviteli, kommunikációs ismereteket sajátítottak el az elmúlt két évben. Felkészülésüket segítették a Poroszón és Sarudon megvalósított életmód táborok is, ahol gyakorolhatták a tanultakat, fejleszthették készségeiket. Az intézmény dolgozóit mentorok és képzések segítik az új működési formára való felkészülésben.