Nagy létszámú intézményből az önállóbb életre alkalmas lakóközösségekbe költöznek a Bélapátfalvai Fogyatékosok Otthona lakói

Nagy létszámú intézményből korszerű családi házakbaköltöznek a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete fogyatékossággal élő lakói. A közel egymilliárd forintból megvalósuló európai uniós beruházásnak köszönhetően 150 személy kisebb, az önállóbb életre alkalmas lakóközösségekben élhet majd Bélapátfalván és a környező településeken.

A 998,29 millió forint európai uniós támogatás segítségével azellátást igénybe vevők jobb körülmények között élhetnek és könnyebb lesz munkavállalásuk is.

Az átalakítás elsődleges célja, hogy a jelenlegi intézményi ellátás helyett a helyi közösségekbe illeszkedveönállóbb életvitelt folytathassanak a szükségletükhöz mért segítő támogatások igénybevételével.

A program keretében 2 új ingatlan épül Bélapátfalván, valamint 13 megvásárolt lakóház átalakítása valósul meg a környező településeken: Bükkszentmártonban, Mónosbélben, Nagyvisnyón és Szilvásváradon.

- Bélapátfalván: 1 db 12 és 1 db 6 férőhelyes lakóház
- Bükkszentmártonban: 3 db 12 férőhelyes lakóház
- Mónosbélben: 2 db 12 férőhelyes és2 db 6 férőhelyes lakóház
- Nagyvisnyón: 4 db 12 férőhelyes lakóház
- Szilvásváradon: 2 db 12 férőhelyes lakóház

A pályázat elemeként az érintetteket felkészítik az új működési formából fakadó változásokra. Az anyaintézmény funkciói is átalakulnak a felszabaduló helyeken. Szolgáltató központ létesül, melynek keretén belül nappali ellátásis biztosítható az ellátást igénybe vevők számára. A 2015. október 31-én záruló beruházásnak köszönhetően egy új, korszerű szolgáltatási struktúra jön létre, mely új munkahelyeket is teremt.