TIOP-3.4.1.A - Bentlakásos intézmények kiváltása

Önállóbb életvitel, jobb életkörülmények 150 fogyatékossággal élő személy számára

A TIOP-3.4.1.A-11/1-2012-0001 azonosító számú, „Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona kiváltása” elnevezésű projekt megvalósulásával 150 személy a nagy létszámú intézmény helyett kisebb, az önállóbb életre alkalmas lakóközösségekben élhet Bélapátfalván és a környező településeken. A 998,29 millió forint európai uniós támogatásnak köszönhetően javulnak az ellátottak életkörülményei, képesek lesznek kapcsolatot kiépíteni a lakókörnyezetükkel.
Az újfajta szolgáltatások alapján az állami fenntartású Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona 15 helyszínen biztosít támogatott lakhatást enyhe, középsúlyos, és súlyos értelmi fogyatékossággal élő személyek részére. A 15 lakóházban gondoskodnak a biztonságos környezet és az önálló, vagy részben önálló életvitelhez szükséges feltételek megteremtéséről, a szükségleteknek megfelelő felügyeletről, a személyi és tárgyi feltételekről.

Készülnek az önállóbb életre a Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona lakói

A „Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona kiváltása" elnevezésű, projekt keretében 150 fogyatékkal élő lakó összesen 15 családi házba fog költözni Bélapátfalván és a környező településeken. Az egymilliárd forintból megvalósuló beruházásnak köszönhetően egy új, korszerű szolgáltatási rendszer jön létre az állami fenntartású szociális intézményben.

A 13 megvásárolt ingatlan átépítését és 2 új ingatlan építését követően az ellátottak a jövőben a szükségletükhöz igazodó segítő támogatások igénybevételével élhetik mindennapjaikat, beilleszkedve a települések, a helyi társadalom életébe. 

A program fontos része a felkészítés az új ellátási formára. A képzések keretében a fogyatékossággal élő lakók önismereti, életviteli, kommunikációs ismereteket sajátítottak el az elmúlt két évben. Felkészülésüket segítették a Poroszón és Sarudon megvalósított életmód táborok is, ahol gyakorolhatták a tanultakat, fejleszthették készségeiket. Az intézmény dolgozóit mentorok és képzések segítik az új működési formára való felkészülésben.

Aláírták a kivitelezési szerződést - Kezdődik a házak átalakítása, melyekbe a Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona lakói költöznek

A „Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona kiváltása" elnevezésű projekt keretében 13 megvásárolt lakóház átalakítása valósul meg Bükkszentmártonban, Mónosbélben, Nagyvisnyón, Szilvásváradon. Ezzel párhuzamosan a bélapátfalvi intézmény több részlege is megújul.

A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás 2015 áprilisában eredményesen lezárult, a generálkivitelezést az IMOLA Konstrukt Kft.; EURO CAMPUS Kft. közös ajánlattevők nyerték el.

Nagy létszámú intézményből az önállóbb életre alkalmas lakóközösségekbe költöznek a Bélapátfalvai Fogyatékosok Otthona lakói

Nagy létszámú intézményből korszerű családi házakbaköltöznek a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete fogyatékossággal élő lakói. A közel egymilliárd forintból megvalósuló európai uniós beruházásnak köszönhetően 150 személy kisebb, az önállóbb életre alkalmas lakóközösségekben élhet majd Bélapátfalván és a környező településeken.

A 998,29 millió forint európai uniós támogatás segítségével azellátást igénybe vevők jobb körülmények között élhetnek és könnyebb lesz munkavállalásuk is.