TÁJÉKOZTATÁS

A Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthona intézményi férőhely kiváltási tervéről

Magyarországon a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény rendelkezik a fogyatékos és pszichiátriai sérült személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, 50 főnél nagyobb férőhelyszámú szociális intézmények kiváltásáról.

A férőhelyek kiváltásáról szóló kormányzati stratégia szerint, a 2017-2036. évekre vonatkozó hosszú távú koncepció alapján a zsúfolt intézményi ellátás helyett kisebb létszámú, úgynevezett támogatott lakhatás szolgáltatás létrehozásával élhetőbb körülményeket, a közösségi életvitelt támogató szolgáltatásokat kell biztosítani az ellátottaknak. 

E célt szolgálja az EFOP–2.2.2–17 program, melynek keretében pályázik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthona 60 férőhelyének kiváltására.

Az andornaktályai szociális otthon a műemlék épület Mocsáry-kastélyban és a környezetében található létesítményekben működik, ahol fogyatékossággal élő személyek ellátása történik alap- és szakellátás keretében. 1990 nyarán az intézmény az országban az elsők között nyitotta meg rehabilitációs célú lakóotthonát Andornaktályán, mely nagymértékű fejlődési lehetőséget biztosított az önállóság és az önellátás terén 8 fő enyhe fokban sérült fiatal számára. A pozitív tapasztalatok hatására az intézmény 1998-ban újabb rehabilitációs célú lakóotthont létesített a településen. 2001-ben 12 fő középsúlyos fogyatékossággal élő személy számára hoztak létre ápoló-gondozó célú lakóotthont Nagytályán. A településen szeretettel fogadták a sérült fiatalokat, akik könnyen beilleszkedtek új lakókörnyezetükbe. A fogyatékosok együttélése a falu lakóközösségével békés és példaértékű.

Az EFOP–2.2.2–17 pályázatra készülő szakmai terv szerint az aktuális férőhelykiváltás során 60 fő fogyatékossággal élő személy költözne az andornaktályai szociális otthonból 5 db 12 férőhelyes, új építésű családi házba a környező településekre. Az intézményben felmérik, hogy az egyes lakóknak milyen szolgáltatásokra van szükségük az új otthonukban, továbbá tervek készülnek az akadálymentes ingatlanok kialakítására. A támogatott otthonokban gondoskodnak a biztonságos környezet és az önálló, vagy részben önálló életvitelhez szükséges feltételek megteremtéséről, a szükségleteknek megfelelő felügyeletről, a személyi és tárgyi feltételekről. A székhely megüresedő részein szolgáltatási központot alakítanak ki, ahol az ellátottak igénybe vehetik az alapszolgáltatások egy részét is, úgymint nappali ellátás, házi segítségnyújtás, étkeztetés, valamint itt történik a szociális foglalkoztatás is.

Az új lakhatási forma megvalósításával olyan ellátás biztosítható a szolgáltatásokat igénybevevő fogyatékossággal élő embertársaink részére, mely biztonságot, támaszt ad ahhoz, hogy életkoruknak, képességeiknek és egészségi állapotuknak megfelelő életet élhessenek.

A pályázat forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

További információ kérhető:

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége

3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: +36 36 200 601

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.szgyf.gov.hu