A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az Új Széchenyi Terv sikeres pályázatainak eredményeként összesen 8 intézményt érintő energiahatékonysági beruházást valósított meg Heves megyében. A Környezet és Energia Operatív Programban megvalósult fejlesztéseket bemutató rendezvényt 2016. február 19-én tartották a Füzesabonyi Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthonában.

Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese nyitó előadásában elmondta: a döntő részben európai uniós forrásból megvalósult, 1,5 milliárd forintos fejlesztések keretében Heves megye négy szociális intézményében biomasszakazánt telepítettek. Hat intézményben elvégezték az épületek külső hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét, hét intézményben pedig napelemes rendszert építettek ki. A 2015 végén zárult energetikai fejlesztések révén megyei szinten 35-40 millió forintos megtakarítást értek el. A beruházásokkal mintegy 1500 ellátott és csaknem 800 dolgozó környezete vált komfortosabbá.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a fejlesztések alapvetően meghatározzák a megye szociális ellátásának minőségét. Kiemelte, hogy az állami fenntartásnak a szociális ellátásban zászlóshajónak kell lennie. Be kell tudni mutatni, hogy a szociális biztonság feltételeinek garantálásán túl a napról napra való megújulás, az ellátás színvonalának folyamatos emelése adja az állami fenntartás valódi értelmét.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, nehéz feladat volt lebonyolítani a több intézményt érintő korszerűsítési kört, de végül mindenütt sikerült megoldani ezt a pályázatot. Az épületek kívülről ma már azt sugározzák: szépek, megújultak és befogadók.

Nyitrai Zsolt megyei fejlesztési miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője az elmúlt másfél évben Füzesabonyba érkezett kormányzati támogatásokról beszélt, és köszönetet mondott a szociális intézmények megújulásában közreműködő szervezeteknek.

A Füzesabonyi Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthonát Tatai Edina igazgató asszony mutatta be a meghívott vendégeknek. A rendezvényt az intézmény Moliére színjátszó csoportjának műsora színesítette.

(MTI – SZGYF Heves Megyei Kirendeltség)