Az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság európai uniós forrásból megvalósított beruházásának köszönhetően 150 személy költözhet kisebb, önállóbb életre alkalmas közösségekbe Bélapátfalván és a környező településeken, összesen 15 házba. Ezekben a 6-12 fős épületekben otthonosabb körülmények között lakhatnak a fogyatékossággal élő emberek személyre szabott szolgáltatásokkal, állandó támogatással.

Az egyik szilvásváradi lakóházban kilencen kezdték már el új életüket. A költözéskor köszöntötte őket Szaniszló László, a település polgármestere és Sinka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatója. A lakók első napja rendezkedéssel telt: helyükre kerültek a kisbútorok, a ruhák, személyes tárgyak. Ma este már közösen főzik a vacsorát az ápoló-gondozó képesítéssel rendelkező kísérő támogatók segítségével.

Az „első fecskéket” követően a többi ellátott a következő hetekben költözhet ki a bélapátfalvi főépületből, s kezdhet új környezetben új életet.

A lakóházakban élő személyek számára - egyéni szükségleteik alapján - az intézmény biztosít étkezési, fejlesztési, foglalkoztatási lehetőségeket, szabadidős programokat, valamint ápolás-gondozást. A cél az, hogy a fogyatékos emberek teljes, egyenrangú életet éljenek.