Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Ünnep a nevelőszülőkért” elnevezéssel szervezett egész napos, élményekben gazdag családi napot május 19-én a Duna-part egyik legszebb helyszínén. 

Gyermekprogramokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket a nevelőszülői hivatást népszerűsítő és a gyerekvédelem fontosságát hangsúlyozó rendezvényre a gyönyörűen felújított Várkert Bazárban. Az országban működő - különböző fenntartású - nevelőszülői hálózatok lehetőséget kaptak arra, hogy bemutassák tevékenységüket, népszerűsítsék hálózatukat. A Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot öt szakember, egy nevelőszülő, és két nevelt gyermek képviselte a rendezvényen. 

Az eseményt Miklósa Erika operaénekes és Harsányi Levente műsorvezető koordinálta. A találkozó első fellépője a Kolompos együttes volt, őket követte a Lehetetlen Nincs rajz - és kisfilm pályázat budapesti díjátadója, majd Oláh Gergő koncertjét élvezhették a megjelentek. A fellépők előadásai között a műsorvezető-páros nevelőszülőkkel beszélgetett hivatásuk kihívásairól, nehézségeiről, és szépségeiről. A jelenlévők a színpadon láthatták és hallhatták Janicsák Vecát, Szolnoki Péter és a Bon Bon együttes koncertjét, Kollányi Zsuzsit, Palya Beát. A rendezvény méltó zárásáról a Csík zenekar felemelő előadása gondoskodott. Átadták a „Lehetetlen Nincs” rajzpályázat országos díjait is, majd ezt követően bemutatták a Befogadlak program hivatalos dalát, amelyet Oláh Gergő, Kollányi Zsuzsi, Szolnoki Péter és Janicsák Veca, a gyermekvédelemben élő fiatalokkal közösen adott elő.

 A színpadi műsor mellett a kicsik és nagyok szórakoztatására számtalan lehetőség kínálkozott. A vásári forgatagban vándormuzsikusok, gólyalábasok, zsonglőrök is felbukkantak, kézműves termékek kiállítása, közlekedésbiztonsági játék, arcfestés, rajzolás, színezés, kézműveskedés színesítette a napot.                                       

A rendezvény méltó lezárása volt a 19 megyében megrendezett figyelemfelhívásnak, nevelőszülői toborzásnak, melynek hozadéka a szakma népszerűsítése, a család szükségességére fókuszálás és a gyermekközösség kohéziójának növelése. 

Ádám Lászlóné

nevelőszülői tanácsadó